Charts Genres Community
Charts Genres Community Settings
Login

Just Cause

Developer: Avalanche Studios Publisher: Eidos Interactive
29 September 2006
Just Cause - cover art
Glitchwave rating
2.37 / 5.0
0.5
5.0
 
 
191 Ratings / 1 Reviews
#210 for 2006
Rate / catalog Rate / catalog another release
In collection Want to buy Used to own  
Releases 6
2006 Avalanche Eidos  
DVD
GB 5 021290 025738 SLES-54137
2006 Avalanche Eidos  
DVD
ES 5 021290 025776 SLES-54137
2006 Avalanche Eidos  
DVD
FR 5 021290 025745 SLES-54200
Show all 6 releases
2006 Avalanche Eidos  
DVD
XNA
2006 Avalanche Eidos  
DVD
AU 5 021290 025721 SLES-54137
2007 Avalanche Eidos  
Download
Write review
Title
boy oh boy the beginning of this series really is a clusterfuck. I mean god damn this game is a mess. The AI. The physics. The lack of developed mechanics. The driving. Fuck this sucks.
at first its kind of inticing. for a game this fucking old (2006) the graphics are impressive as hell, especially the giant view distances and some amazing vistas. but seriously, a few missions in (maybe 5-10) and you realize why this game sucks ass. the enemies NEVER i mean - NEVER stop respawning. It's so god damn spammy and retarded it makes you pull your hair out in frustration. Some of the missions feel downright impossible and take 20-30 maybe 50 tries over and over, for that ONE chance the AI does something different, yeah, like RNG AI...again...

Like it feels so badly programmed you can easily tell the AI vehicles are scripted something like "Do whatever the player is doing, Hug his car and copy his exact movement, Pretend to be the players ghost, drive into his car and hug it and pretend you are him" its mindbogglingly retarded. You just glide along with 3 cars piled up beside you for easily 2 minutes.
It never stops. Theres so many times you're just like "What the fuck am I even suppose to do?" because its absurd the amount of shit flying at you, its not clear how to progress to the next objective even if it seems so straight forward.

The mechanics. The shooting mechanic is like alpha phase 1. The weapons have no weight, recoil, physics. Anything. You point and click. The gun barely even matters, the inventory system is dog shit and you never really seem to care what weapon you use because you start to realize it doesnt even matter that you kill anyone. They just respawn. immediately.
It feels pointless to even attack the enemies most of the time. Just rush to the next objective and hope you got the right AI pattern to allow you to make it
Fuck. This blows.

What does it do right? well...i dont really know, the graphics and draw distance, thats it? when it isn't incredibly frustrating to playthrough, it feels just tolerable. like it almost is fun. The thing is it has no difficulty. I mean one mission can be an absolute breeze, the next seems like a programmers sandbox of bad ideas and bad design where you fail over and over and can't make sense of the absurd fucking mission design. Really i cant express enough how rediclous some of the missions are.

Mission 19 is an absolute joke, like theres nothing but dozens of helicoptors spamming you with missles, 100's of respawning troops, armored cars, missle jeeps...etc...just following YOU, and you need to make it to the objective and destroy a tank.

If you havn't realized how to use the utterly piss poor grappling mechanic, you're fucked. because its 99.9% impossible.

You need to grapple onto one of the helicoptors, steal it, then try to go for the objective.

Naturally this took about 50 deaths before i had to youtube it to see what the FUCK people were doing to beat this, and of course it's not obvious at all.

It's just a game full of poor design choices, poor programming, and hidden beneath some almost-attractive aesthetic.

4/10
Body
tips
Formatting
[b]text[/b] - bold
[i]text[/i] - italic
[s]strikethrough[/s] - strikethrough
[tt]text[/tt] - fixed-width type
[color red]text[/color] - colored text (full list)
[spoiler]text[/spoiler] - Text hidden with spoiler cover
[https://www.example.com/page/,Link to another site] - Link to another site

Linking
When you mention an album, artist, film, game, label, etc - it's recommended to link to the item the first time you mention it. Doing so will make it easier to search for your post and give it more visibility. To link an item, use the search box above, or find the shortcut that appears on the page that you want to link. You can customize the link name of shortcuts by using the format [Artist12345,Custom Name].
Paste the address (or embed code) below and click "embed".
Supported: YouTube, Soundcloud, Bandcamp, Vimeo, Dailymotion
Embed
darkrecollections 2020-09-03T22:47:41Z
2020-09-03T22:47:41Z
2.0
In collection Want to buy Used to own  
Supplement
tips
Formatting
[b]text[/b] - bold
[i]text[/i] - italic
[s]strikethrough[/s] - strikethrough
[tt]text[/tt] - fixed-width type
[color red]text[/color] - colored text (full list)
[spoiler]text[/spoiler] - Text hidden with spoiler cover
[https://www.example.com/page/,Link to another site] - Link to another site

Linking
When you mention an album, artist, film, game, label, etc - it's recommended to link to the item the first time you mention it. Doing so will make it easier to search for your post and give it more visibility. To link an item, use the search box above, or find the shortcut that appears on the page that you want to link. You can customize the link name of shortcuts by using the format [Artist12345,Custom Name].
Paste the address (or embed code) below and click "embed".
Supported: YouTube, Soundcloud, Bandcamp, Vimeo, Dailymotion
Embed
Attribution
Requested publishing level
Draft
Commentary
Review
draft
en
Expand review Hide
Title
Näin joskus muutamia vuosia takaperin Just Cause 2 -arvostelun Tiltissä ja ajattelin, että onpas siinä mukavan näköinen peli, mutta en omistanut kummoista konetta tuolloin, joten pelaaminen jäi haaveeksi. Pikakelaus vuoteen 2016, jolloin omistan koneen, joka pyörittää jopa kyseistä peliä. Koska olen idiootti ja tuppaan pelaamaan aina pelisarjat alusta loppuun järjestyksessä, en huonoista arvosteluista huolimatta voinut jättää ykkösosaa väliin, varsinkaan kun se oli alennuksessa 1,99€ hintaan.

Kuvankaappaukset näyttivät kivoilta ja peli alkoi aistituntemuksia kihelmöivällä laskuvarjohypyllä. Siinä vaiheessa sitä oli vielä innoissaan ja odotti kunnon tykittelyä. Kakka lentää tuulettimeen onneksi jo heti rantahietikolle laskeutuessa, ettei tarvitse turhaan olla suomalaiselle jokseenkin tuntemattomalla positiivisella mielialalla.

- Actionpeli kun on, niin aloitetaan ampumisesta. Se on hirveää. Recoil on mitä on ja oikeastaan ei tunnu siltä, että siihen voisi edes itse mitenkään vaikuttaa. Eli painetaan vaan menemään ja toivotaan parasta. Ekassa jaksossa pääsee myös tykittelemään auton lavalle viritetyllä konekiväärillä ja voi että se on typerää hommaa. Käyttöön tulee automaattitähtäin. Tai siinä on vapaa tähtäin niin kauan, kunnes vastustajan kulkuneuvo on niin sanotusti osuma-alueella. Tässä vaiheessa tähtäin muuttuu automaattiseksi ja sitten vaan nänni pohjaan. Ei voi tähdätä kuljettajaan tai mitään. Kun vastustaja on osuma-alueen ulkopuolella, voi tykitellä siihen autoon miljoona luotia, eikä mitään tapahdu.

- Liikkuminen on käppää. Juokseminen vielä menee ihan mallikkaasti, mutta hyppääminen on typerän näköistä ja fysiikan lakeja kumoavaa. Sen lisäksi se liike näyttää siltä, että aika hidastuisi, vaikkei näin tapahdukaan. Mystinen kokemus.

- Autoilla ajaminen se vasta käppää onkin. En ole huonompaa ohjattavuutta tavannut varmaan ikinä. Autot tuntuvat siltä, kuin ne leijuisivat ilmassa. Kääntyminen on hirveän näköistä ja auton ohjaaminen aiheuttaa turhia harmaita hiuksia. Ei mitään järkeä koko touhussa. Kaiken huippu on kun varastaa auton, niin kuljettaja lentää sieltä autosta niin kuin ohjus singosta. Parhaimmissa tapauksissa se osuu siihen etuoveen, jolloin etuovi singahtaa käytännössä Saturnuksen renkaille asti. Ihan hauskan näköistä tosin ekalla kerralla, mutta vähän amatöörimäistä.

- Kartta on iso, mikä on hyvä juttu, mutta ei siellä ole mitään tekemistä. Muutamia todella turhia ja mitäänsanomattomia keräilysivutehtäviä, joita ei kiinnosta tehdä sitten yhtään. Ehkä voisi kiinnostaa, jos muu pelattavuus toimisi sen verran, että jaksaisi yrittää kierrellä sitä saarta. Etäisyydet ovat myös melkoiset, mikä on tavallaan hienoa, mutta ohjattavuuden ollessa kulkuneuvoilla ihan hirveää, ei kukaan jaksa näitä etappeja tehdä. Itse käytin vain agenttitoimiston (tai mikä hemmetti onkaan) extraction point -palvelua, ja menin suoraan sillä tehtävänantoihin.

- Juonitehtävät toistaa itseään. Eli toisaalta ei mitään uutta auringon alla. Ihan kivaa räiskinnän tunnetta niissä saadaan aikaan, mutta matkassa on pari pientä mutkaa, josta estävät kokonaisvaltaisen ♥♥♥♥♥♥in syntymisen. Ensinnäkin, vastustajat spawnaawat loputtomiin. Juoksin sitä ekojen tehtävien joukossa olevaa vankilaa ympäri kymmenen minuuttia, kunnes tajusin, että eihän nää sootana lopu ikinä. Varsinkin semmoisissa jaksoissa, joissa on ns. 300 vastustajaa vastaan sinä, on hitusen turhauttavaa, kun aina yhden tapettuasi kaksi spawnaa. Puhumattakaan siitä hiton helikopterista, joka ampuu konekivääreillä kun olet jalan ja ohjuksilla kun olet kulkuneuvossa. Ammu helikopteri alas, odota 10 sekuntia ja uusi helikopteri on perässä. Sweet. Tehtävät ovat myös pirkaleen tylsiä. En tiedä kuka jaksaa hinkata niitä alueiden valtauksia, koska kun on yhden kerran vallannut alueen, on käytännössä jo kokenut koko homma. Tää toimii vähän samalla tavalla kuin GTA: San Andreaksen jengivaltaukset. Alueita on tosin 200000005058385285 kertaa enemmän, joten homman mielekkyyttä voi siitä vähän haistella. Aseita vois myös olla mukana enemmän, nyt mukaan mahtuu joku 5 asetta, mikä on käsittämätöntä, koska kyseessä on muuten täysin epärealistinen peli. Asiaa ei auta myöskään se, että luotejakaan ei kovin montaa saa mukaan. Räjähdykset on sentään ihan nättejä, että ei siinä.

- Veden alla voi hengittää loputtomiin. En tyydy sanomaan muuta kuin sen, että onpas siinä typerä keksintö. Tosin auttaa yhdessä tehtävässä, jossa pitää mennä erään laivan luo, mukavasti. Varsinkin jos sinne ei yritä veneellä tai helikopterilla.

- Ricon onelinerit. Actionpelien helmasynti. Rico ei paljoa puhu, mutta kun puhuu, hän leiskauttaa ilmoille onelinerin. Se on välillä hitusen raskasta kuunneltavaa.

- Annetaan nyt jotain plussaakin, elikkäs se agenttitoimiston havaijipaita-jätkä on ihan lepposa. Peli on myös lyhyt (tai no lyhyt jos pelaa vaan juonitehtävät, kuten itse tein). Kesti 5.8 tuntia Steamin mukaan. Ihan tarpeeksi sai pelistä jo siinäkin ajassa.

Semmonen. En jaksa enempää. Monia huonoja asioita jäi mainitsematta, mutta kai tästäkin jo tajuaa, että kannattaa ostaa peli pelkästään alennusten aikana, jos edes silloinkaan.
Body
tips
Formatting
[b]text[/b] - bold
[i]text[/i] - italic
[s]strikethrough[/s] - strikethrough
[tt]text[/tt] - fixed-width type
[color red]text[/color] - colored text (full list)
[spoiler]text[/spoiler] - Text hidden with spoiler cover
[https://www.example.com/page/,Link to another site] - Link to another site

Linking
When you mention an album, artist, film, game, label, etc - it's recommended to link to the item the first time you mention it. Doing so will make it easier to search for your post and give it more visibility. To link an item, use the search box above, or find the shortcut that appears on the page that you want to link. You can customize the link name of shortcuts by using the format [Artist12345,Custom Name].
Paste the address (or embed code) below and click "embed".
Supported: YouTube, Soundcloud, Bandcamp, Vimeo, Dailymotion
Embed
Supplement
tips
Formatting
[b]text[/b] - bold
[i]text[/i] - italic
[s]strikethrough[/s] - strikethrough
[tt]text[/tt] - fixed-width type
[color red]text[/color] - colored text (full list)
[spoiler]text[/spoiler] - Text hidden with spoiler cover
[https://www.example.com/page/,Link to another site] - Link to another site

Linking
When you mention an album, artist, film, game, label, etc - it's recommended to link to the item the first time you mention it. Doing so will make it easier to search for your post and give it more visibility. To link an item, use the search box above, or find the shortcut that appears on the page that you want to link. You can customize the link name of shortcuts by using the format [Artist12345,Custom Name].
Paste the address (or embed code) below and click "embed".
Supported: YouTube, Soundcloud, Bandcamp, Vimeo, Dailymotion
Embed
Attribution
Requested publishing level
Draft
Commentary
Review
review
en
Expand review Hide
Title
Borderline unplayable. This had to have been good at some point, right?
Body
tips
Formatting
[b]text[/b] - bold
[i]text[/i] - italic
[s]strikethrough[/s] - strikethrough
[tt]text[/tt] - fixed-width type
[color red]text[/color] - colored text (full list)
[spoiler]text[/spoiler] - Text hidden with spoiler cover
[https://www.example.com/page/,Link to another site] - Link to another site

Linking
When you mention an album, artist, film, game, label, etc - it's recommended to link to the item the first time you mention it. Doing so will make it easier to search for your post and give it more visibility. To link an item, use the search box above, or find the shortcut that appears on the page that you want to link. You can customize the link name of shortcuts by using the format [Artist12345,Custom Name].
Paste the address (or embed code) below and click "embed".
Supported: YouTube, Soundcloud, Bandcamp, Vimeo, Dailymotion
Embed
Lowlander2 2017-08-12T19:47:42Z
2017-08-12T19:47:42Z
1.5
In collection Want to buy Used to own  
Supplement
tips
Formatting
[b]text[/b] - bold
[i]text[/i] - italic
[s]strikethrough[/s] - strikethrough
[tt]text[/tt] - fixed-width type
[color red]text[/color] - colored text (full list)
[spoiler]text[/spoiler] - Text hidden with spoiler cover
[https://www.example.com/page/,Link to another site] - Link to another site

Linking
When you mention an album, artist, film, game, label, etc - it's recommended to link to the item the first time you mention it. Doing so will make it easier to search for your post and give it more visibility. To link an item, use the search box above, or find the shortcut that appears on the page that you want to link. You can customize the link name of shortcuts by using the format [Artist12345,Custom Name].
Paste the address (or embed code) below and click "embed".
Supported: YouTube, Soundcloud, Bandcamp, Vimeo, Dailymotion
Embed
Attribution
Requested publishing level
Draft
Commentary
Review
commentary
en
Expand review Hide

Catalog

Pukapa Just Cause 2023-11-24T16:07:49Z
2023-11-24T16:07:49Z
In collection Want to buy Used to own  
PS2
Sanagami Just Cause 2023-11-24T13:22:10Z
Windows
2023-11-24T13:22:10Z
In collection Want to buy Used to own  
Pshnychny Just Cause 2023-11-22T07:03:10Z
2023-11-22T07:03:10Z
In collection Want to buy Used to own  
Fet Just Cause 2023-11-21T02:05:22Z
Windows
2023-11-21T02:05:22Z
2.5
In collection Want to buy Used to own  
fshit Just Cause 2023-11-16T20:35:27Z
2023-11-16T20:35:27Z
In collection Want to buy Used to own  
Gabro Just Cause 2023-11-13T16:45:14Z
2023-11-13T16:45:14Z
2.0
In collection Want to buy Used to own  
al4th Just Cause 2023-11-11T21:25:39Z
2023-11-11T21:25:39Z
In collection Want to buy Used to own  
Deadedededemon Just Cause 2023-11-09T10:55:26Z
Windows
2023-11-09T10:55:26Z
In collection Want to buy Used to own  
Fabio_Tool_96 Just Cause 2023-11-06T15:58:29Z
2023-11-06T15:58:29Z
3.0
In collection Want to buy Used to own  
daraghp Just Cause 2023-10-27T12:17:28Z
2023-10-27T12:17:28Z
In collection Want to buy Used to own  
orange_cockroach69 Just Cause 2023-10-21T16:03:53Z
Windows
2023-10-21T16:03:53Z
In collection Want to buy Used to own  
Steam
MichaChaos Just Cause 2023-10-20T20:51:58Z
2023-10-20T20:51:58Z
2.0
In collection Want to buy Used to own  
Content rating
OFLC: MA15+
Player modes
Single-player
Media
1x DVD
Franchises

Comments

Rules for comments
 • Be respectful! All the community rules apply here.
 • Keep your comments focused on the game. Don't post randomness/off-topic comments. Jokes are fine, but don't post tactless/inappropriate ones.
 • Don't get in arguments with people here, or start long discussions. Use the boards for extended discussion.
 • Don't use this space to complain about the average rating, chart position, genre voting, others' reviews or ratings, or errors on the page.
 • Don't comment just to troll/provoke. Likewise, don't respond to trollish comments; just report them and ignore them.
 • Any spoilers should be placed in spoiler tags as such: [spoiler](spoiler goes here)[/spoiler]
Note: Unlike reviews, comments are considered temporary and may be deleted/purged without notice.
 • arloriac 2019-04-19 18:35:28.859235+00
  capture strongholds until you get the safehouse with the attack helicopter, then you win
  reply
  • More replies New replies ) Loading...
 • unitedlibertypaperco 2021-07-04 13:26:08.336961+00
  I still can't believe this was on the PS2. It's not a great game but that's impressive.
  reply
  • More replies New replies ) Loading...
 • charredwind 2022-04-18 20:07:23.397479+00
  this game sucks man
  reply
  • More replies New replies ) Loading...
 • Baconboi 2022-05-19 13:19:38.625477+00
  this has NOT aged well
  reply
  • More replies New replies ) Loading...
 • JoelDeacon 2023-09-16 16:25:27.566+00
  hide Removed by mod
  This post was removed by a site moderator.
  • More replies New replies ) Loading...
 • More comments New comments (0) Loading...
Please login or sign up to comment.

Suggestions

There was an error saving your submission.
ADVERTISEMENT

Contribute to this page

Contributors to this page: StreetsDisciple Iai EJ_082887 Illogic93
Examples
1980s-1996
23 mar 2015
8 apr - 12 may 2015
1998-05
Report
Download
Image 1 of 2